Geluk en Voeding

 

Mens sana in corpore sano

De oude Grieken zeiden het al: Een gezonde geest in een gezond lichaam.

 

Een belangrijke voorwaarde
Vraag je mensen naar voorwaarden voor geluk, dan is de kans groot dat je ‘Gezondheid’ als antwoord krijgt. Maar, gezondheid is niet vanzelfsprekend: je moet er iets voor doen en (vaak) laten. Gelukkig heb je veel in eigen hand, bijvoorbeeld door:
– niet te roken;
– minimaal een half uur per dag intensiever te bewegen;
– niet steeds in de stress te schieten;
– gezonde voeding te gebruiken.

 

Gelukkig eten?
Je kunt je niet gelukkig eten. Je kunt wel gezonde, natuurlijke voeding gebruiken zodat je hele lichaam beter functioneert. ‘Je bent wat je eet’ zegt een bekende uitdrukking. Als je, door onder andere goed en gezond te eten, een goede lichamelijke conditie hebt, is de kans dat je gelukkig wordt groter. Je wordt namelijk minder snel ziek en als je lekker in je vel zit, dan loop je ook heel wat positiever en gelukkiger door het leven.

 

Verantwoord eten
Dat klinkt heel saai en natuurlijk mag je best eens ‘zondigen’. Maar, als je met een benzineauto diesel tankt, gaat dat niet goed. Toch ‘tanken’ heel wat mensen dagelijks de verkeerde brandstof voor hun lichaam: ze kiezen niet de juiste voeding. Sterker nog: ze eten voeding die hun gezondheid juist tegenwerkt.
Veel voeding is door de industrie zo sterk bewerkt, dat ze voor ons niet meer gezond is. Zo bevatten veel ‘kant en klaar’ producten (te) veel zout of suiker, veel meer dan je nodig hebt. Dat geldt vaak ook voor andere stoffen die slecht zijn voor je lijf, bijvoorbeeld omdat ze slecht verteren.

 

Betrouwbare informatie

Je kunt op internet heel veel vinden over voeding, al dan niet over gezonde voeding. Soms is het lastig de ‘zin’ van de ‘onzin’ te scheiden. Iedereen kan een internetsite beginnen over ‘gezond leven’. Onder dat mom zijn er zelfs sites die anorexia propageren!

Deze vier websites geven je goede en betrouwbare informatie voeding en andere gezondheidsaspecten: