Gelukskunde in de media

 

Ontwikkeling of hype

Sinds de ontwikkeling van Gelukskunde op het Charlemagne College (voorheen Eijkhagen College) in Landgraaf is er veel gebeurd in ‘Geluksland’. Surfend op internet vind je allerlei materialen die met geluk te maken hebben, variërend van gedegen tot opportunistisch en van doordacht tot ‘hap snap’. Ook buiten het onderwijs heeft het ‘geluksdenken’ toegeslagen, variërend van oprechte coaches en therapeuten tot zelfbenoemde goeroes en charlatans. Ook hier: rijp en groen door elkaar.

 

Een blijvertje

Gelukkig is Gelukskunde veel meer gebleken dan een hype, ook internationaal. In zijn algemeenheid is de aandacht voor het sociaal emotioneel welbevinden en de sociale veiligheid van kinderen toegenomen, ook in de media. Soms is dat mede geïnitieerd door negatieve ervaringen met social media en internet, soms door een positief gebeuren als het winnen van een provinciale onderwijsprijs door Gelukskunde.

 

Selectie uit de media

Ook de schrijvende pers heeft volop aandacht besteed aan Gelukskunde. Daarom is hier een selectie van Gelukskunde in de media opgenomen.

Lezenswaardig is het artikel ‘Gelukskunde als schoolvak’ door Jacqueline Hoefnagels dat verschenen is in het vaktijdschrift ‘Groepen’.